شماره تلفن:  09122790464

جوش صورت و بدن مشکلی شناخته شده برای همه افراد است که عموما در سنین جوانی و نوجوانی با آن درگیر هستیم. یقیناً این مشکل تنها محدود به همین محدوده سنی نیست و امکانپذیر است در هر سن و سالی رخ دهد. در کل تغییرات هورمونی در سنین نوجوانی باعث ایجاد جوش می‌شود، اما ممکن است اغلب مواقع این مشکل نشانه‌ای از یک بیماری باشد.

چگونگی پدید آمدن جوش

جوش های صورت یکی از شایع ترین مشکلات در نوجوانان است که معمولاً به دلیل تجمع سلول های مرده پوست و چربی در منافذ پوست اطراف فولیکول های مو ایجاد می شوند. در افراد مختلف، این جوش ممکن است به صورت جوش های سرسیاه، سرسفید یا التهاب ظاهر شود، به خصوص زمانی که در نواحی گونه، پیشانی و چانه دیده شود. در بزرگسالی، برخی از انواع آکنه را می توان مشاهده کرد که می تواند ناشی از عواملی مانند تغییرات هورمونی ناشی از بارداری یا زایمان، برخی بیماری ها یا مراقبت ناکافی از پوست باشد. در ادامه انواع مختلف جوش را بررسی می کنیم و  دلایل بروز آن را توضیح می دهیم و راه حلی برای درمان آن ارائه می دهیم.

دلایل ایجاد جوش‌ها

علت اصلی ایجاد جوش در سراسر بدن بسته شدن فولیکول های مو است. این فولیکول ها می توانند توسط چربی یا سلول های مرده پوست مسدود شوند یا به دلایل هورمونی بسته شوند. شایع ترین علت بسته شدن فولیکول های مو سبوم اضافی (روغن طبیعی پوست) است که به صورت آکنه ظاهر می شود. اما عوامل دیگری نیز می توانند باعث ایجاد آکنه در قسمت های مختلف بدن شوند که در ادامه  بیشتر در مورد آنها توضیح خواهیم داد.

لوازم آرایشی تاریخ گذشته

استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب می تواند منافذ پوست شما را مسدود کرده و باعث آکنه شود. البته در برخی موارد عدم تطابق مواد آرایشی با نوع پوست شما نیز باعث ایجاد آکنه در صورت شما می شود. بنابراین بهتر است از کرم های آرایشی مناسب با نوع پوست خود استفاده کنید. هنگام خرید لوازم آرایشی و بهداشتی به تاریخ انقضا نیز توجه کنید و هرگز از محصولات با تاریخ مصرف گذشته استفاده نکنید. همچنین، هنگام پاک کردن آرایش، مطمئن شوید که از پاک کننده های مناسب برای مرطوب نگه داشتن پوست و کاهش اثرات استفاده می کنید

بیماری‌ها و استفاده از دارو

معمولاً داروهای هورمونی یا داروهای مربوط به مشکلات عصبی و روانی باعث ایجاد جوش می شوند. علاوه بر این، وجود برخی بیماری ها نیز می تواند باعث ایجاد جوش در صورت، بازوها، سینه یا پشت شود. در برخی موارد، جوش های روی باسن نشان دهنده جوش های هورمونی به خصوص در مردان است.

آلودگی‌های محیطی

آلودگی به تنهایی معمولاً باعث ایجاد جوش نمی شود. اما اگر از طریق زخم یا جوش باز وارد پوست شود، می تواند جوش و التهاب را بدتر کند.

عوامل ژنتیکی

تحقیقات نشان می دهد که ژنتیک نیز یکی از عوامل مهم ایجاد آکنه است. بنابراین، اگر هر دو والدین آکنه یا جوش داشته باشند، احتمال بروز آکنه در شما نیز بیشتر خواهد بود.

تغییرات هورمونی در نوجوانی

جوش و آکنه یکی از شایع ترین مشکلات پوستی در دوران نوجوانی است. عدم تعادل هورمونی یا افزایش ناگهانی آن می تواند غدد سبوم پوست را تحریک کرده و تولید سبوم را افزایش دهد و منجر به آکنه شود.

مشکلات زنانه

زنان بزرگسال بیشتر از مردان بالغ در معرض جوش هستند. زیرا زنان مشکلات و تغییرات هورمونی بیشتری نسبت به مردان دارند. معمولا مواردی مانند قاعدگی، بارداری و زایمان یا برخی از بیماری های زنانه مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک از دلایل اصلی ایجاد جوش در زنان بالغ است.

استرس

اگر دائماً در موقعیت‌های استرس‌زا هستید، باید صبر کنید تا جوش‌ها ظاهر شوند. در شرایط استرس زا، هورمون کورتیزول افزایش می یابد که غدد پوست را تحریک می کند و محتوای چربی پوست را افزایش می دهد.

بهداشت و نظافت پوست

اگر به درستی از پوست خود مراقبت نکنید، جوش و آکنه اولین عارضه ای است که با آن مواجه خواهید شد. اهمیت بهداشت شستن پوست پس از استفاده از لوازم آرایشی، قرار گرفتن در معرض آلودگی یا تعریق بعد از ورزش است. مواد فعال به باز نگه داشتن منافذ پوست، تامین اکسیژن سلول ها و جلوگیری از ایجاد جوش کمک می کنند.

بیشتر بخوانید: رفع جوش صورت

انواع جوش

به طور کلی، جوش ها به دو دسته تقسیم می شوند: التهابی و غیر التهابی. جوش های سرسفید و سرسیاه از انواع جوش های غیر التهابی هستند. درمان این نوع جوش راحت تر از درمان جوش های التهابی  و روش های بدون نسخه و خانگی است. می تواند آنها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. انواع دیگر جوش های مانند پاپول، پوسچول، ندول و کیست، انواع التهابی هستند که دشوارتر هستند و درمان آنها طولانی تر است.

جوش‌های سرسفید

جوش سرسفید یکی از رایج ترین انواع آکنه است که معمولاً به دلیل مسدود شدن منافذ پوست ایجاد می شود. مسدود شدن منافذ پوست می تواند به دلیل چربی بیش از حد پوست، وجود باکتری، افزایش سلول های مرده پوست یا تغییرات هورمونی رخ دهد. اما علت بسته شدن آن مستقل از منافذ است، نتیجه

ایجاد جوش های سرسیاه در نواحی مختلف بدن در سنین مختلف است، این جوش ها که به کومدون های بسته نیز معروف هستند، معمولا در ناحیه منافذ منافذ پوست را به شکل یک برآمدگی چرکی سفید می‌بندند.

ناحیه اطراف این نوع جوش معمولا قرمز است و ممکن است کمی دردناک باشد. پوست اطراف جوش نیز ممکن است کمی سفت یا چروکیده به نظر برسد. از همه مهمتر راه حل خلاص شدن از شر این جوش ها فشار دادن و از بین بردن چربی است. یا در آنها چرک وجود ندارد. این فقط جای جوش و باقیمانده آن  را زخمی می کند و تاثیری در باز شدن منافذ پوست و جلوگیری از عود آن ندارد.

جوش‌های سرسیاه

این نوع جوش‌های سرسیاه روی سطح پوست سیاه به نظر می‌رسند و به دلیل گرفتگی فولیکول مو با روغن یا سلول‌های مرده پوست ایجاد می‌شوند. این نوع جوش ها که به عنوان کومدون های باز شناخته می شوند، معمولا به صورت دانه های سرسیاه کوچک ظاهر شده و روی پوست دیده می شود. دانه های این نوع جوش در سطح پوست باز بوده و پوست اطراف آن  معمولا رنگ و حالت طبیعی دارد و دردناک نیست. رنگ سیاه این جوش ها به دلیل انسداد فولیکول مو ایجاد می شود.

سخن پایانی

روش های گوناگونی برای درمان جوش وجود دارد که هر کدام برای نوع خاصی از جوش مفید است. اینکه کدام روش برای شما موثرتر است با تشخیص پزشک مشخص می شود. عوامل مختلفی مانند نوع جوش، دلیل ایجاد آن، سن و ژنتیک می توانند به شما در انتخاب  درمان موثر کمک کنند. به طور کلی، پوست های چرب بیشتر از پوست های خشک و معمولی مستعد جوش هستند. برای بررسی علت جوش ها و پیشنهاد مناسب ترین راه حل، بهتر است با پزشک مشورت کنید، اما اگر جوش های شما  زیاد نیست و درمان های خانگی برای آنها موثر بوده است، می توانید مراجعه به پزشک را فراموش کنید. در مواردی که بسیاری از جوش ها بسیار بزرگ بوده یا دارای خون هستند، یا ناحیه وسیعی از بدن را پوشانده اند، حتما باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

چرا جوش می زنیم

دیدگاه ها

مایا اسکین کر ، ارائه دهنده خدمات تخصصی مراقبت پوست، آموزش پاکسازی و فیشیال با مدرک فنی حرفه ای و سرتیفیکیت

آدرس: تهران ضلع جنوبی میدان هروی- کنار پارک ( بین ملل و سپه) پلاک 174، طبقه 4 – واحد 10