بیماری استریا(ترک های پوستی)
استریا یا ترکهای پوستی نشانه هایی هستند که در اثر نازک شدن لایه درم و اپیدرم پوست به شکل بریدگی، بیشتر در نواحی تحت فشار مانند ران، باسن، شکم و سینهها ایجاد میشوند. تعدادی خط و خطوطی هستند که در مرحله ی اول به رنگ صورتی هستند و به تدریج به رنگ قرمز و ارغوانی در می آیند و در آخر به رنگ سفید تبدیل می شوند. ممکن است طول ترک ها چند سانتی متر باشد که به تعداد زیاد در بدن به وجود می آیند.
علت ایجاد ترک های پوستی
ترکهای پوستی در زنان بسیار شایعتر از مردان است. عوامل متعددی برای ظهور علائم استریا پیشنهاد شده است. مهم ترین عامل، کشیدگی ناگهانی پوست است که در دوران بارداری و بلوغ شاهد آن هستیم، اما پوست تنها یکی از عوامل ایجاد کشیدگی و ترک ها روی پوست است و عوامل داخلی یا درون نیز بر پیدایش آنها تأثیر می گذارد.
از جمله مهم ترین دلیل بروز ترک های پوستی یا استریا تغییرات هورمونی است که باعث عدم تعادل در فیبروبلاستها، سلولهایی که الاستین و کلاژن تولید میکنند میشود و در نتیجه تعداد و کیفیت رشتههای کلاژن و الاستین کاهش مییابد. در نتیجه فیبرهای کلاژن در پوست شکسته شده وپوست پاره می شود.
همچنین استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدهای موضعی قوی می تواند باعث ایجاد نشانه های استریا یا ترک در پوست شود. به همین دلیل استفاده از کورتون های موضعی فقط زیر نظر پزشک توصیه می شود که عوارض آنها در بیمار ایجاد نشود.
بیشترین نواحی بدن که در معرض استریا هستند:
موارد زیر نواحی هستند که بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند:
- شکم
- سینه ها
- لگن
- پهلو
- باسن
- ران
علائم و نشانه های استریا
قبل از ظاهر شدن ترک های پوستی، پوست شکلی نازک و صورتی پیدا میکند. به علاوه ممکن است احساس خارش یا حساسیت ایجاد شود. ترک ها اول به صورت چین و چروک ظاهر می شوند، رگ ها بسته به رنگ پوست می تواند قرمز، بنفش، قهوه ای مایل به قرمز یا قهوه ای تیره باشد. رگ ها در نهایت محو شده و به مرور زمان صاف و نقره ای می شوند. علائم استریا ممکن است به تدریج محو شوند، اما اغلب ممکن است چندین سال طول بکشد.
مهم ترین دلایل ایجاد استریا
اینکه چه چیزی باعث ترکهای پوستی یا استریا میشود به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین عامل کشیدگی ناگهانی پوست است که مثلا در دوران بارداری و بلوغ شاهد آن هستیم. با این حال، کشیدگی پوست تنها یکی از عوامل ایجاد ترک است و عوامل داخلی نیز بر ظاهر آن تأثیر می گذارد.
عوامل داخلی شامل تغییرات هورمونی است که باعث عدم تعادل در فیبروبلاست ها سلول های تولید کننده الاستین و کلاژن می شود و در نتیجه تعداد و کیفیت رشته های کلاژن و الاستین کاهش می یابد و باعث جدا شدن رشته های کلاژن از پوست می شود و پوست پاره می شود. شرایط پزشکی و بیماری های زمینه ای و استفاده از داروهای مختلف، به ویژه کورتیکواستروئیدها نیز می تواند در ایجاد این نشانه نقش داشته باشد. استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدهای موضعی قوی نیز می تواند باعث ایجاد علائم کشش یا ترک شود. به همین دلیل، کورتون های موضعی فقط زیر نظر پزشک توصیه می شود تا بیمار عوارض جانبی آنها را تجربه نکند.
خشکی پوست
خشکی پوست یکی از شایع ترین علل ایجاد ترک در قسمت های مختلف پوست است. پوست در حالت طبیعی و سالم خود حاوی مقداری چربی و رطوبت است. اما در شرایطی که بنا به دلایلی میزان این دو ماده طبیعی در بدن تغییر می کند، خشکی پوست و ترک های مختلف ظاهر می شود. شایع ترین دلایل خشکی پوست عبارتند از:
- هوای سرد
- مواد شیمیایی
- داروها
- رطوبت بیش ازحد
اگزما
اگزما نوعی بیماری پوستی است که سبب خارش و قرمزی پوست می شود. اگرچه این بیماری در قسمت های مختلف بدن دیده می شود، اما بیشتر در نواحی مانند صورت، دست ها، پشت زانو ها و بازوها رخ می دهد. در این شرایط پوست به اندازه کافی خشک و تشدید می شود که ترک ها به وضوح در سطح پوست قابل مشاهده است. برخی از علائم اگزما روی پوست عبارتند از: لایه برداری، تاول و خارش شدید.
دیابت نوروپاتی
ترک پاشنه پا یک عارضه شایع دیابت نوع 1 و 2 است. این بیماری می تواند باعث نوروپاتی دیابتی یا آسیب عصبی ناشی از دیابت شود. در این بیماری اعصاب بدن نمی توانند رطوبت و خشکی پوست را کنترل کنند. و ترک ظاهر می شود. سایر علائم نوروپاتی دیابتی، به ویژه در پاها، عبارتند از: بی حسی و درد در پا یا دست و ضعف مچ پا.
تغییرات هورمونی و تغییر وزن ناگهانی
برخی از ترکها به دلیل خشکی و کمآبی پوست نیستند. این نوع ترکها عموما در اثر کشیدگی پوست و تغییرات هورمونی ایجاد میشوند.
به دلیل تفاوت در ماهیت ساختار و علت به وجود آمدن این نوع ترک ها، استریا نامگذاری شده است.
درمان استریا
روش ابتدایی برای درمان ترکهای پوستی لیزر درمانی PDL است که کلاژن و الاستین را تقویت میکند. بهتر است از این روش درمانی بر روی علائم استریا که تازه ایجاد شده استفاده شود. تغییر رنگ پوست ممکن است در افرادی با پوست تیره رخ دهد. روش دوم لیزر فرکشنال است که مانند لیزر درمانی PDL است کاسته از لیزر استفاده می شود. با این حال، با هدف قرار دادن نواحی کوچکتر پوست با علائم استریا است و این روش سبب می شود آسیب کمتری به پوست وارد شود.
میکرودرم ابریژن
از دیگر روشهای درمان استریا، میکرودرم ابریژن است که از کریستالهای ریز برای صاف کردن پوست استفاده میکند.
این روش باعث می شود پوست قدیمی را از بین ببرد و پوست جدید و کششی را در زیر ترکها نشان دهد. میکرودرم ابریژن می تواند ظاهر ترک های پوستی را کاهش دهد.
فرکشنال co2 لیزر
این روش از نظر نام و نوع بسیار شبیه روش قبلی است، اما روش درمانی متفاوتی برای ترکهای پوستی است. با این روش، ترک های پوستی را به صورت موضعی با پرتوهای نور لیزر بسیار باریک درمان می کنید و دیگر نیازی به نور زیاد لیزر ندارید. این اشعه ها به لایه میانی پوست می رسد و به سایر نواحی بدن آسیب نمی رساند. با این روش پوست دچار زخم های سطحی می شود که با استراحت و تنها پس از چند روز کاملاً بهبود می یابند.
مزوتراپی
یکی از روش های درمان ترکهای پوستی مزوتراپی است، این روش یکی از نوآورانهترین روشها در درمان و مراقبت از پوست است که توسط پزشکی فرانسوی حدود 60 سال پیش اختراع شد. مزوتراپی غیر تهاجمی و بدون درد است. این روش می تواند برای ترمیم پوست دارای ترک های پوستی مفید باشد زیرا از مواد طبیعی استفاده می کند که پوست برای تولید کلاژن به آن نیاز دارد.
در آخر
ترکهای پوستی یا استریا ضایعات پوستی هستند که بهدلیل نازک شدن پوست و فرورفتگی پوست، به شکل خطوط روی رانها، باسن، شکم و سینهها ظاهر میشوند. علت ترک های پوستی کشش ناگهانی پوست در دوران بارداری، چاقی و است.گاهی در برخی بیماری ها مشاهده می شود این کشیدگی پوست باعث کاهش تعداد رشته های کلاژن و الاستین در پوست و ایجاد ترک در نواحی کاهش این فیبرها می شود. این ترک ها در ابتدا قرمز تا ارغوانی هستند اما با گذشت زمان سفید می شوند، در دوران بلوغ، بارداری یا تغییرات وزن شدید ترک های پوستی ممکن است رخ دهد.
دیدگاه ها