شماره تلفن:  09122790464

اگر پوست روشنی دارید یا زمان زیادی را زیر نور خورشید می گذرانید، احتمال آفتاب سوختگی بیشتر است. به طور کلی، هر چه شدت آفتاب سوختگی بیشتر باشد، مدت زمان بیشتری برای بهبودی آن نیاز است. علاوه بر این، عوامل بسیاری در تعیین سرعت بهبودی آفتاب سوختگی نقش دارند. از جمله این عوامل می‌توان به نحوه مقابله با آفتاب سوختگی و ابتلا به بیماری‌هایی که روند بهبود زخم‌ها را کند می‌کند، مانند دیابت یا بیماری‌های شریانی اشاره کرد.
اشعه‌ی خورشید داری سه طول موج مختلف از نور فرابنفش است:
• UVA
• UVB
• UVC
بر خلاف اشعه‌ی UVC که به سطح زمین دسترسی پیدا نمی‌کند دو اشعه دیگر UVA و UVB نه تنها به سطح زمین می رسند، بلکه به عمق پوست شما نیز نفوذ می کنند. این دو پرتو می توانند به بافت های عمقی پوست آسیب برسانند.
آفتاب سوختگی علائم واضحی دارد (مانند قرمز شدن پوست) که به شما می گوید بیش از حد در معرض نور خورشید قرار گرفته اید. اما آسیب نور خورشید که به بافت‌های عمیق‌تر پوست آسیب می‌زند، همیشه قابل مشاهده نیست. هنگامی که اشعه UVA به پوست نفوذ می کند، می تواند DNA سلول های شما را تغییر دهد و باعث پیری دائمی پوست شما شود.

علائم آفتاب سوختگی
علائم آفتاب سوختگی بسته به عوامل زیر می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد:
• نوع پوست شما
• زمان، مدت، موقعیت و ارتفاعی که در آن در معرض نور خورشید قرار گرفتید
• داروهایی که مصرف می کنید (برخی از داروها پوست شما را به آفتاب حساس تر می کنند و شما را مستعد آفتاب سوختگی می کنند)
• چگونه از پوست خود در برابر نور خورشید محافظت کردید (مثلاً با استفاده از کرم ضد آفتاب)

برخی از علائم اولیه آفتاب سوختگی که بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر می شوند عبارتند از:
پوست قرمز، حساس و ملتهب می شود.
لمس یا مالش پوست باعث درد (یا سوزش) می شود.
از آنجایی که گرمای خورشید باعث از دست دادن آب بدن می شود، فرد ممکن است دچار کم آبی شود.
پوست ممکن است برای چند روز پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب خارش، تاول، تورم و پوسته پوسته شدن داشته باشد. پوست برخی از افراد ممکن است بجوشد و برجستگی های قرمز ایجاد شود.
این امکان وجود دارد که پس از گذشت چند روز از ایجاد جوش و ضایعات پوستی، پوست شروع به کنده شدن کند و لایه سطحی پوست از بین برود که نشان دهنده بهبودی پوست و تشکیل لایه جدید پوستی است.

آفتاب سوختگی ضعیف
اکثر آفتاب سوختگی های خفیف علائم واضح یا شدیدی مانند موارد ذکر شده در بالا ندارند. بیشتر موارد آفتاب سوختگی خفیف است و فقط باعث قرمزی، سوزش و حساسیت پوست می شود. اگر لایه بیرونی پوست در اثر آفتاب سوختگی آسیب دیده باشد (سوختگی درجه یک)، ممکن است برجستگی های قرمز رنگ یا جوش روی پوست ظاهر شود. در این حالت ممکن است هنگام لمس پوست احساس درد کنید.
آفتاب سوختگی متوسط (آفتاب سوختگی ثانویه)
اگر آفتاب سوختگی کمی شدیدتر باشد، می تواند باعث تورم پوست، قرمزی شدید و تاول های دردناک شود. ضایعات پوستی ناشی از این آفتاب سوختگی ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا بهبود یابد.
افرادی که به طور منظم برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار می گیرند، ممکن است دچار آسیب های مزمن پوستی شوند، از جمله: چین و چروک پوست، پیری پوست، لکه های پوستی، کک و مک، سرطان، زخم های پوستی و غیره.
آفتاب سوختگی شدید (مسمومیت با نور خورشید)
در موارد آفتاب سوختگی شدید (مسمومیت با نور خورشید)، علاوه بر تمام علائم معمول آفتاب سوختگی (که در بالا ذکر شد)، علائم زیر نیز ممکن است رخ دهد:
تب
حالت تهوع
لرزیدن
سرگیجه
افزایش ضربان قلب
تنفس سریع (تنگی نفس)
کم آبی بدن (کمبود آب در بدن)
شوک یا از دست دادن هوشیاری
تاول های پوستی با درد شدید

پیشگیری از آفتاب سوختگی

در اینجا چند نکته برای محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی وجود دارد:
به ساعت توجه کنید – پرتوهای خورشید بین 10 صبح تا 4 بعد از ظهر در قوی ترین حالت هستند. سعی کنید در این زمان بیرون نروید و اگر مجبور به بیرون رفتن هستید سعی کنید تا حد امکان در سایه راه بروید.
لباس مناسب بپوشید – هنگامی که باید در ساعات آفتابی روز بیرون بروید، برای محافظت از پوست خود لباس مناسب بپوشید:
کلاه لبه دار یا کلاه لبه پهن
شلوار بلند و بلوز آستین بلند
عینک آفتابی استاندارد با محافظ UV
از کرم ضد آفتاب استفاده کنید – از کرم ضد آفتابی استفاده کنید که از پوست شما در برابر اشعه های UVA و UVB محافظت می کند و دارای SPF حداقل 30 است. کرم ضد آفتاب را به تمام قسمت های پوست خود که در معرض آفتاب هستند بمالید.

روش پزشک ها برای درمان آفتاب سوختگی

لایه برداری شیمیایی – در این روش یک ماده شیمیایی روی پوست شما اعمال می شود که خاصیت لایه برداری قوی دارد. دو هفته بعد از لایه برداری شیمیایی، لایه قبلی پوست شما برداشته می شود و سلول های جدیدی در پوست شما ایجاد می شود. سه نوع لایه برداری شیمیایی وجود دارد: لایه برداری سطحی، لایه برداری متوسط و لایه برداری عمیق. انتخاب نوع لایه برداری شیمیایی بر اساس عمق و شدت سوختگی پوست شما تعیین می شود.
IPL (نبض نوری شدید) – این روش اغلب برای از بین بردن موهای ناخواسته و آسیب مویرگی پوست استفاده می شود. IPL با استفاده از طیف نور گسترده انجام می شود.
جدیدترین فناوری لیزر CO2 فرکشنال (Ablative به معنی حذف پوست) است که در آن ستون‌های پوست (طبق آخرین نمودار سمت راست) تقریباً برداشته می‌شوند و این ستون‌ها به صورت تونل‌های خالی در پوست باقی می‌مانند.
لیزر درمانی – پس از تابش بر روی پوست، اشعه لیزر بر روی لکه‌های رنگدانه (لکه‌ها) اثر می‌گذارد و سلول‌های سالم و طبیعی پوست را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. تاثیر لیزر بر روی پوست مانند این است که فردی با کشی به پوست شما ضربه می زند که آفتاب سوختگی را التیام می بخشد.
میکرودرم ابریژن – در این روش از دانه‌های کریستالی بسیار کوچک (که با سرعت بالا روی پوست اسپری می‌شوند) برای لایه‌برداری پوست شما استفاده می‌شود.

آفتاب سوختگی و هر آنچه باید راجع به آن باید بدانید!

دیدگاه ها

مایا اسکین کر ، ارائه دهنده خدمات تخصصی مراقبت پوست، آموزش پاکسازی و فیشیال با مدرک فنی حرفه ای و سرتیفیکیت

آدرس: تهران ضلع جنوبی میدان هروی- کنار پارک ( بین ملل و سپه) پلاک 174، طبقه 4 – واحد 10