بیماری آبله مرغان یک بیماری عفونی خفیف و بسیار مسری است. این بیماری که بیشتر در کودکان شایع است، به دلیل عفونت اولیه با ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. آبله مرغان باعث بثورات پوستی و تاول های کوچک خارش دار می شود که به مرور زمان پوسته پوسته می شوند. این تاولها معمولاً روی سینه، پشت و صورت نمایان میشوند، سپس به پوست سایر اعضای بدن سرایت می کنند. بثورات و سایر علائم مانند تب، خستگی و سردرد معمولاً پنج تا هفت روز طول می کشد. از عوارض این بیماری گاهی شامل ذات الریه، آنسفالیت و عفونت های پوستی باکتریایی است.این بیماری معمولاً در بزرگسالان شدیدتر از کودکان است.بیماری آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان، علائم مختلفی دارد.
راه های درمان و پیشگیری از بیماری آبله مرغان
آبله مرغان یکی از شایع ترین ویروس های دوران کودکی است که توسط ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود و معمولاً نسبتاً خفیف است. با این حال، بروز آبله مرغان در بزرگسالان شدید و حاد است. آبله مرغان به خودی خود کشنده نیست، مگر در کسانی که بیماری هایی مانند سرطان خون دارند یا داروهای استروئیدی مصرف می کنند و در نتیجه سیستم ایمنی ضعیفی دارند. در ادامه با جزئیات بیشتری در مورد ویروس آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان، علائم و روش های تشخیصی آن صحبت خواهیم کرد.
علائم آبله مرغان در کودکان
اولین علامت بیماری آبله مرغان در کودکان با تب (تا 38.8 درجه)، سردرد، گلودرد یا درد معده شروع می شود. این علائم ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. یک یا دو روز پس از شروع تب، بثورات مختلفی در بدن ظاهر می شود (معمولاً روی شکم، پشت و صورت) که می تواند بسیار خارش دار باشد و سپس به سایر نقاط بدن گسترش یابد. بعد از یک یا دو روز، آکنه به سایر قسمت های بدن مانند پوست سر، پاها، دست ها و داخل دهان منتقل می شود.
این جوش ها در ابتدا به شکل لکه های قرمز رنگ هستند، اما در نهایت به کیست های پر از مایع تبدیل می شوند.تعداد جوش ها در کودکان تا 500 عدد متغیر است. با این حال، نگران نباشید. بعد از چند روز این جوش ها خشک می شوند و ظرف 4-5 روز کاملا خشک می شوند.
از دیگر علائم و عوارض این بیماری در کودکان می توان به کم اشتهایی، درد عضلات و مفاصل، سرفه و آبریزش بینی اشاره کرد.
راه های انتقال بیماری آبله مرغان
این ویروس بسیار آسان قابل ابتلا و انتشار است و تا 2 روز قبل از ظاهر شدن بثورات روی بدن بسیار مسری است. به طور کلی راه های ابتلا به این ویروس عبارتند از:
این ویروس از طریق تماس مستقیم با ویروس منتقل می شود. اگر کودک شما مایع را از جوش یا تاول لمس کند، ویروس می تواند به سرعت پخش شود. تماس با بزاق فرد مبتلا به بیماری آبله مرغان نیز می تواند باعث انتقال ویروس شود. همچنین، ویروس از طریق دهان یا گلو وارد بدن می شود و می تواند شما یا فرزندتان را بیمار کند. این ویروس می تواند از طریق عطسه و سرفه فرد مبتلا منتقل شود،زنان باردار مبتلا به بیماری آبله مرغان ویروس را به جنین منتقل می کنند و همچنین زنان شیرده می توانند ویروس را منتقل کنند. بنابراین مطمئن شوید و تا بهبودی کامل فرد مبتلا به هیچ وجه با این افراد تماس برقرار نکنید.
عوامل موثر در درمان بیماری آبله مرغان
با توجه به اینکه منشاء این بیماری ویروسی است، آنتی بیوتیک ها موثر نیستند. اما وقتی باکتری ها به زخم ها حمله می کنند، به آنتی بیوتیک نیاز داریم. این حالت زمانی اتفاق می افتد که کودکان زخم ها و جوش ها را می خراشند و شروع به تمیز کردن آنها می کنند. بسته به عواملی مانند:
- سن و سلامت کودک؛
- وسعت عفونت
- زمان درمان
- تحمل کودک به برخی داروها یا درمان ها؛
ممکن است داروهای ضد ویروسی مناسب تجویز شود. پزشکان معمولاً داروهایی مانند استامینوفن را برای تب های بالا و آنتی بیوتیک ها را برای درمان عفونت های باکتریایی تجویز می کنند. علاوه بر این، پزشکان استراحت، نوشیدن مایعات زیاد و دوش آب سرد را توصیه می کنند.
خوشبختانه از حدود 30 سال پیش که واکسن بیماری آبله مرغان ساخته شد، میزان ابتلا به این بیماری در تمام گروه های سنی به ویژه در کودکان 1 تا 4 ساله به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. 2 دوز واکسن آبله مرغان برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان توصیه می شود.
آیا راهی برای پیشگیری از بیماری آبله مرغان در کودکان وجود دارد؟
اکثر افرادی که علیه آبله مرغان واکسینه می شوند بیمار نمی شوند. اگر آنها نیز به این بیماری مبتلا شوند، علائم بسیار خفیف است. برای پیشگیری از این بیماری در کودکان به نکات زیر توجه کنید:
- اولین واکسن برای کودکان 12 تا 15 ماهه و واکسیناسیون دوم از 4 تا 6 سالگی است.
- کودکان بالای 6 سال که سابقه این بیماری را ندارند و واکسینه نشده اند می توانند دو نوبت واکسن دریافت کنند.
- کودکان مبتلا به بیماری آبله مرغان نیازی به واکسن ندارند و در واقع مصون هستند.
راه کار هایی برای کاهش خارش در کودکان
- از کمپرس خنک هر 3-4 ساعت به مدت چند روز یا یک حمام آب گرم استفاده کنید.
- بدن را کاملا خشک کنید (به هیچ وجه به بدن دست نزنید).
- لوسیون کالامین را روی ناحیه خارش دار بمالید (نزدیک چشم استفاده نکنید).
- تهیه کرم تسکین دهنده.
همچنین برای جلوگیری از خاراندن بثورات و زخم های کودک به نکات زیر توجه کنید:
- برای جلوگیری از خراشیدن هنگام خواب، کودکان باید هنگام خواب دستکش بپوشند.
- ناخن های خود را تمیز و کوتاه نگه دارید.
و اگر کودک شما در دهان تاول دارد:
- غذای سرد، نرم و ملایم بدهید.
- از مصرف هر گونه غذای اسیدی یا شور مانند آب پرتقال باید خودداری شود.
- به کودکان مبتلا به بیماری آبله مرغان آسپرین ندهید.
دیدگاه ها